fbpx

Tanja

Moikka! Mie olen Tanja Ahonen, paljasjalkainen lappeenrantalainen. Fysioterapeutiksi olen valmistunut vuonna 2017. Fysioterapeuttiopintojen aikana löysin omien arvojeni mukaisen tavan tehdä työtä holistisen ihmiskäsityksen ja psykofyysisen fysioterapian kautta. Se sopii kaikkiin kohtaamisiin ja kaikille, ketkä haluavat parantaa hyvinvointiaan kehotietoisuuden ja itsetuntemuksen lisääntymisen kautta.

Vastaanotto

Vastaanotto Lappeenrannassa Harapaisentie 1, 2. krs. (portaat).

Nettiajanvarauksesta  löydät vapaat ajat, jos et löydä sinulle sopivaa aikaa, soita tai laita viestiä. Kotikäyntien varaus vain puhelimitse (ei nettiajanvarauksesta). 

Oman yrityksen lisäksi työskentelen erikoissairaanhoidossa valmentajana HUS:n Painonhallintatalossa.  

Psykofyysisestä lähestymistavasta voit hyötyä erityisesti, jos sinulla on:

  • stressioireita, ylivirittyneisyyttä, rauhattomuutta
  • jännittyneisyyttä, ahdistuneisuutta
  • epätasapainoista hengitystä
  • uupumusta tai unettomuutta
  • keskittymisvaikeuksia, levottomuutta
  • pitkittyneitä kiputiloja
  • mielenterveyden ongelmia, esim. masennusta, syömishäiriöitä tai paniikkioireita
  • haasteita oman kehon tiedostamisessa tai kehosuhteessa
  • haasteita painonhallinnassa*, kehonkuvassa* tai ruokasuhteessa*
  • traumasta tai post-traumaattisesta stressireaktiosta (PTSD) aiheutuvia fyysisiä oireita

Lue lisää psykofyysisestä fysioterapiasta.

Psykofyysinen fysioterapia sopii loistavasti myös ennaltaehkäisevästi hyvinvointia tukemaan! Tarkista vaikkapa juuri nyt tätä lukiessasi, millaisessa asennossa olet? Miten istut tai seisot? Virtaako hengitys vapaasti?

Valmistumisen jälkeen olen työskennellyt pääosin työikäisten asiakkaiden parissa, joilla on pitkittyneitä kiputiloja ja usein myös jaksamisen haasteita. Jos kipu pitkittyy, saattaa oma keho alkaa tuntua vieraalta ja jopa pelottavalta. Ei ole enää hyvä olla ”omissa nahoissaan”. Herättelemällä kehotietoisuutta ja tutustumalla omaan kehoon voidaan kehollisuuden kautta löytää oivalluksia ja uusia toimintatapoja omaan arkeen ja liikkumiseen.

Koulutus

Psykofyysisen fysioterapian yhdistys suosittaa erikoistumiseen vähintään 30 op alan opintoja.

Olen suorittanut mm. Tampereen ammattikorkeakoulun psykofyysisen fysioterapian täydennysopinnot (15 op v. 2020) ja jatkan osaamisen syventämistä pikkuhiljaa työn ohella.

Olen myös sensomotorinen valmentaja (2023) ja sovellan sensomotorista harjoittelua osana psykofyysistä fysioterapiaa. Lue lisää sensomotoriikasta ja reflekseistä.

Syvensin osaamistani opiskelemalla voimavaralähtöiseksi mindfulness-ohjaajajaksi (25 op), opinnot päättyivät keväällä 2023. Syksyllä 2022 opiskelin toiminnallisten hengityshäiriöiden psykofyysistä fysioterapiaa (eli mikäli on hengitykseen, pitkälliseen stressiin liittyvää haastetta). Olen siis ”ikuinen opiskelija”, sillä ala ja kehomieli kiinnostaa minua valtavasti. 🙂

Olen SomeBody® ja ruoka -ohjaaja, Jännittäjäryhmänohjaaja sekä Mielenterveyden ensiapu®2 -ohjaaja. Lisäksi olen suorittanut täydennysopintoja liittyen mm.

  • toiminnallisten hengityshäiriöiden psykofyysiseen fysioterapiaan
  • keho- ja ruokasuhteeseen
  • psykologiseen joustavuuteen
  • kriisi- ja traumatyöhön
  • traumainformoituun lähestymistapaan
  • ratkaisukeskeisyyteen ja voimavaralähtöisyyteen
  • neuropsykologiaan
  • mindfulnessiin
  • luontoyhteyteen.

Olen suorittanut myös EFT-tapping asiakastyössä taso I -koulutuksen (Emotional Freedom Techniques). Minulla on pitkä kokemus meditoimisesta (vuodesta 2009) ja ymmärrystä erityisherkkyydestä.

Psykofyysinen fysioterapia painonhallinnan tueksi

*Keho- ja ruokasuhteen haasteet ja niiden kanssa työskentely ovat yksi mielenkiinnon kohteistani. Psykofyysisessä painonhallinnassa tavoitteina ovat joustava suhde ruokaan ja vähintään neutraali tai mieluummin hyvä olo olla omassa kehossa.

Minulta et saa valmiita ruoka- tai liikuntaohjeita, eikä minun vastaanotollani tarvitse pelätä ”porkkanalla päähän lyömistä”. Vastaanotolla lähdetään kartoittamaan yksilöllisesti sinun elämäntilannettasi ja voimavarojasi. Pohditaan uteliaalla mielellä kokemuksellisten ja toiminnallisten harjoitusten kautta oman kehon ja mielen reaktioita etsien juuri sinulle sopivia tapoja tukea hyvinvointiasi.

Painolla on aina elämän mittainen tarina, eikä ole olemassa yhtä oikeaa tapaa syödä tai liikkua. Käytän ohjauksessa ruokasuhteen viitekehystä, syömisen psykologiaa sekä arvo- ja hyväksyntäpohjaisia menetelmiä. Mahdollisuuksien mukaan työskentelyä voidaan toteuttaa myös luontoympäristössä.

Psykofyysisessä fysioterapiassa voidaan vahvistaa esimerkiksi kehotunnetaitoja, eheyttää kehonkuvaa ja harjoitella joustavaa suhtautumista syömiseen.

Kirjoitin psykofyysisestä painonhallinnasta myös blogiin, kurkkaa artikkeli.

Blogi

Haluan blogini kautta tuoda esille mm. hyväksi havaitsemiani hyvinvointia tukevia vinkkejä, joista sinäkin lukijana voisit hyötyä. Haluan kertoa myös psykofyysisen fysioterapian mahdollisuuksista ja blogi kulkeekin mukanani matkalla psykofyysiseen ihmiseen.

Vaikka psykofyysinen fysioterapia on erikoisala, on se kuitenkin niin laaja, että erilaisia työtapoja ja menetelmiä on todella runsaasti. Jokainen terapeutti kouluttautuu syventäen omaa osaamistaan omien mielenkiinnonkohteidensa mukaan. Toivon, että jokainen psykofyysisestä terapiasta kiinnostunut löytäisi tämän erikoisalan ja itselleen sopivan ammattilaisen.

Lue lisää: Mitä on psykofyysinen fysioterapia?

Lisää miusta

Vapaa-ajalla tykkään liikkua fiiliksen mukaan, kesällä pyöräilen ja talvella hiihdän, tykkään Pilateksesta ja vanhan omakotitalon askareiden parissa tulee runsaasti hyötyliikuntaa. Rakastan luontoa ja saan voimaa oman pihan puutarhasta, jonne tavoittelen koko kesän kestävää kukkaloistoa. Rauhoitun parhaiten mökillä hiljaisessa luonnossa tai meditoiden.

Ennen fysioterapeutin uraa työskentelin yli 12 vuoden ajan päivittäistavarakaupan alalla, kokeilin myös parin vuoden ajan katkeamatonta kolmivuorotyötä ravintolassa ja olen opettanut leivontakursseja kansalaisopistoissa sekä työskennellyt henkilökohtaisena avustajana kolmen kesän ajan. Monipuolisen työkokemuksen myötä olen nähnyt ja kokenut monia niin fyysisen ergonomian kuin jaksamisen haasteita ja kokenut itse myös 3-vuorotyön tuomia haasteita.