Moikka!
Mie olen Tanja Ahonen, paljasjalkainen lappeenrantalainen. Fysioterapeutiksi olen valmistunut vuonna 2017. Fysioterapeuttiopintojen aikana löysin omien arvojeni mukaisen tavan tehdä työtä holistisen ihmiskäsityksen ja psykofyysisen fysioterapian kautta. Se sopii kaikkiin kohtaamisiin ja kaikille, ketkä haluavat parantaa hyvinvointiaan kehotietoisuuden ja itsetuntemuksen lisääntymisen kautta.
Vastaanotto
Vastaanotto Lappeenrannassa Harapaisentie 1, 2. krs (portaat).
Nettiajanvarauksesta löydät vapaat ajat, jos et löydä sinulle sopivaa aikaa, soita tai laita viestiä. Kotikäyntien varaus vain puhelimitse (ei nettiajanvarauksesta).
Luokseni hakeudutaan useimmiten pitkittyneiden kehollisten oireiden vuoksi. Tällaisia ovat mm. stressi, ahdistus, ylivireisyys, uniongelmat, rentoutumisen tai keskittymisen haasteet.
Tasapainottamalla hermoston toimintaa, herättelemällä kehotietoisuutta ja tutustumalla omaan kehoon voidaan löytää oivalluksia ja uusia toimintatapoja arkeen sekä helpotusta elämiseen ja olemiseen.
Koulutus
Fysioterapeutti (AMK) 2017 (Saimaan ammattikorkeakoulu).
Erikoistuminen: psykofyysinen fysioterapia.
Psykofyysisen fysioterapian yhdistys suosittaa erikoistumiseen vähintään 30 op alan opintoja. Elokuuhun 2024 mennessä olen opiskellut fyssariopintojen jälkeen työn ohella noin 80 op verran täydennysopintoja. Ja matka jatkuu.
(Sneak peek tulevaan palveluntarjontaan: parhaillaan menossa sensocoaching -opinnot psyfy fysioterapiaan sovellettuna, päivitän tästä lisää tietoa vuoden 2025 aikana, kun opinnot etenevät. Voi huikeus sentään, mitä yksilöllisyyttä hermostoistamme löytyykään! 🧐 )
Olen suorittanut mm. Tampereen ammattikorkeakoulun psykofyysisen fysioterapian täydennysopinnot (15 op v. 2020).
Olen myös sensomotorinen valmentaja (v. 2023) ja sovellan sensomotorista harjoittelua osana psykofyysistä fysioterapiaa. Lue lisää sensomotoriikasta ja reflekseistä.
Syvensin osaamistani opiskelemalla voimavaralähtöiseksi mindfulness-ohjaajajaksi (25 op) v. 2023. Vuonna 2022 opiskelin toiminnallisten hengityshäiriöiden psykofyysistä fysioterapiaa (eli mikäli on hengitykseen, pitkälliseen stressiin liittyvää haastetta).
Olen siis ”ikuinen opiskelija”, sillä ala ja kehomieli kiinnostaa minua valtavasti. 😁
Olen SomeBody® ja ruoka -ohjaaja, Jännittäjäryhmänohjaaja sekä Mielenterveyden ensiapu®2 -ohjaaja. Olen suorittanut laajalti täydennysopintoja, liittyen mm.
-
- toiminnallisten hengityshäiriöiden psykofyysiseen fysioterapiaan
- keho- ja ruokasuhteeseen, moderniin lihavuuden hoitoon
- psykologiseen joustavuuteen
- kriisi- ja traumatyöhön
- (myös vapaaehtoinen kriisitukihenkilö -koulutus)
- traumainformoituun lähestymistapaan
- ratkaisukeskeisyyteen ja voimavaralähtöisyyteen
- motivoivaan haastatteluun
- neuropsykologiaan
- mindfulnessiin
- luontoyhteyteen.
Olen suorittanut EFT-tapping asiakastyössä taso I -koulutuksen (Emotional Freedom Techniques) sekä Traumatapping -koulutuksen.
Minulla on pitkä kokemus meditoimisesta (vuodesta 2009) ja omakohtaista ymmärrystä erityisherkkyydestä.
Työkokemus
Aloitin osa-aikaisena yrittäjänä toiminimellä Fysioahonlaita vuonna 2022 ja vähitellen yritystoimintani laajeni päätoimiseksi. Vuodesta 2025 olen toiminut kokoaikaisena yrittäjänä psykofyysisen fysioterapian parissa.
Olen aiemmin työskennellyt mm. neljän vuoden ajan osa-aikaisesti HUS erikoissairaanhoidossa modernin lihavuuden hoidon parissa fysioterapeuttina.
Samaan aikaan työskentelin neljän vuoden ajan osa-aikaisesti fysioterapeuttina yksityissektorilla ohjaten tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutuskursseja (Tules), nuorten mielenterveyskuntoutuskursseja (Nuppu) sekä ammatillisia kuntoutuskursseja (Kiila). Tutuksi tulivat myös elintapa- sekä työkykyvalmennuksien suunnittelu ja ohjaus kurssimuotoisesti.
Työurani fysioterapeuttina aloitin yksityissektorilla ikääntyneiden fysioterapian ja allasjumppien ohjauksen parissa.
Fysioterapiaopintojen aikana työskentelin kolmen kesän ajan henkilökohtaisena avustajana (avh-kuntoutujan avustaminen).
Ennen fysioterapeutiksi opiskelua olen tehnyt pitkän uran kaupan alalla (12 vuoden ajan). Ensimmäinen ammattini on leipuri-kondiittori (v. 2003). Ehkä joskus vielä taikinaterapiaa? 😄
Psykofyysisestä lähestymistavasta voit hyötyä erityisesti, jos sinulla on:
-
- stressioireita, ylivirittyneisyyttä, rauhattomuutta
- jännitystä, ahdistusta
- epätasapainoista hengitystä (esim. hyperventilaatio eli liikahengitys)
- uupumusta tai unettomuutta
- keskittymisvaikeuksia, levottomuutta
- pitkittyneitä kiputiloja
- mielenterveyden ongelmia, esim. masennusta, syömishäiriöitä tai paniikkioireita
- haasteita oman kehon tiedostamisessa tai kehosuhteessa
- haasteita painonhallinnassa*, kehonkuvassa* tai ruokasuhteessa*
- traumasta tai post-traumaattisesta stressireaktiosta (PTSD) aiheutuvia fyysisiä oireita
Lue lisää psykofyysisestä fysioterapiasta.
Psykofyysinen fysioterapia sopii loistavasti myös ennaltaehkäisevästi hyvinvointia tukemaan! Tarkista vaikkapa juuri nyt tätä lukiessasi, millaisessa asennossa olet? Miten istut tai seisot? Virtaako hengitys vapaasti?
Psykofyysinen fysioterapia painonhallinnan tukena
*Keho- ja ruokasuhteen haasteet ja niiden kanssa työskentely ovat lähellä sydäntäni. Psykofyysisessä painonhallinnassa toteutan modernia lihavuuden hoitoa, jossa tavoitteina ovat joustava suhde ruokaan ja vähintään neutraali tai mieluummin hyvä olo olla omassa kehossa.
Kanssani et joudu dieetille tai kehorääkkiin, eikä minun vastaanotollani tarvitse pelätä ”porkkanalla päähän lyömistä”. Vastaanotolla lähdetään kartoittamaan yksilöllisesti sinun elämäntilannettasi ja voimavarojasi. Pohditaan uteliaalla mielellä kokemuksellisten ja toiminnallisten harjoitusten kautta oman kehon ja mielen reaktioita etsien juuri sinulle sopivia tapoja tukea hyvinvointiasi.
Painolla on aina elämän mittainen tarina, eikä ole olemassa yhtä oikeaa tapaa syödä tai liikkua. Käytän ohjauksessa ruokasuhteen viitekehystä, syömisen psykologiaa sekä arvo- ja hyväksyntäpohjaisia menetelmiä. Mahdollisuuksien mukaan työskentelyä voidaan toteuttaa myös luontoympäristössä.
Psykofyysisessä fysioterapiassa voidaan vahvistaa esimerkiksi kehotunnetaitoja, eheyttää kehonkuvaa ja harjoitella joustavaa suhtautumista syömiseen.
Kirjoitin psykofyysisestä painonhallinnasta myös blogiin, kurkkaa artikkeli.
Blogi
Haluan blogini kautta tuoda esille mm. hyväksi havaitsemiani hyvinvointia tukevia vinkkejä, joista sinäkin lukijana voisit hyötyä. Haluan kertoa myös psykofyysisen fysioterapian mahdollisuuksista ja blogi kulkeekin mukanani matkalla psykofyysiseen ihmiseen.
Vaikka psykofyysinen fysioterapia on erikoisala, on se kuitenkin niin laaja, että erilaisia työtapoja ja menetelmiä on todella runsaasti. Jokainen terapeutti kouluttautuu syventäen omaa osaamistaan omien mielenkiinnonkohteidensa mukaan. Toivon, että jokainen psykofyysisestä terapiasta kiinnostunut löytäisi tämän erikoisalan ja itselleen sopivan ammattilaisen.
Lisää miusta
Vapaa-ajalla tykkään liikkua fiiliksen mukaan, käyn kävelyillä, kesällä pyöräilen ja talvella harrastan lumitöitä, tykkään Pilateksesta ja vanhan omakotitalon askareiden parissa tulee runsaasti hyötyliikuntaa. Rakastan luontoa ja saan voimaa oman pihan puutarhasta, jonne tavoittelen neliö kerrallaan koko kesän kestävää kukkaloistoa. Rauhoitun parhaiten mökillä hiljaisessa luonnossa tai meditoiden. Joskus innostun askartelemaan tai saveilemaan, toisinaan leipomaan.
Ennen fysioterapeutin uraa työskentelin yli 12 vuoden ajan päivittäistavarakaupan alalla, kokeilin myös parin vuoden ajan katkeamatonta kolmivuorotyötä ravintolassa ja olen opettanut leivontakursseja kansalaisopistoissa sekä työskennellyt henkilökohtaisena avustajana kolmen kesän ajan. Monipuolisen työkokemuksen myötä olen nähnyt ja kokenut monia niin fyysisen ergonomian kuin jaksamisen haasteita ja kokenut itse myös 3-vuorotyön tuomia haasteita.